dimecres, 20 de maig del 2009

El Govern incorpora al Pla de Foment de la Lectura 12 programes adreçats a l’àmbit educatiu i infantil



http://www20.gencat.cat/portal/site/SalaPremsa/menuitem.342fe4355e0205d607d7ed42b0c0e1a0/?vgnextoid=f60f88c0b0549010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=f60f88c0b0549010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=a83b93635fd51210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD





* Les actuacions s’emmarquen en tres grans eixos: millorar la comprensió lectora, impulsar l’hàbit de l’escriptura i potenciar la formació de docents en l’àmbit del foment de la lectura

* Aquests programes s’afegeixen a d’altres ja en marxa, com les subscripcions gratuïtes al jovent de 18 anys o la distribució a través dels transports públics de primers capítols de novetats editorials

* Al mes d’octubre es començarà a impartir el postgrau en Foment de la lectura, el primer estudi reglat que forma professionals en aquesta matèria a Catalunya

* Les biblioteques públiques duen a terme més de 30.000 activitats de foment de la lectura



El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i el conseller d’Educació, Ernest Maragall, han presentat avui les 12 actuacions adreçades a l’àmbit educatiu i infantil que s’incorporaran en el Pla de Foment de la Lectura de la Generalitat. Les actuacions s’emmarquen en tres grans eixos: millorar la comprensió lectora, fomentar l’hàbit de l’escriptura i potenciar la formació de docents en el foment de la lectura.



El Pla de Foment de la Lectura, impulsat per la Generalitat l’abril del 2008, vol impulsar la lectura com a via fonamental d’accés al coneixement per part de la ciutadania i millorar l’hàbit i la competència lectora en qualsevol suport, promovent especialment la lectura en llengua catalana.



El Pla de Foment de la Lectura acull 12 programes en l’àmbit educatiu i infantil: Què llegeixes? A les escoles; Itineraris de lectura en veu alta; Premi Sambori; Programa de formació de docents en foment de la lectura; Xim i Xesca.com; Picalletres; SOS! Lectura obligatòria; Ficcions. L’aventura de crear històries; Nascuts per llegir; Portal Cataclic; Bibliografies selectives i L’oca. Alguns d’aquests programes ja estaven en funcionament, però ara rebran més suport de la Generalitat amb la incorporació en el Pla de Foment de la Lectura.





Descripció dels programes (informació ampliada al dossier de premsa)

========================================================



* Itineraris de lectura en veu alta: nou programa amb l’objectiu que l’alumnat pugui escoltar, en boca d’actrius i actors coneguts, la lectura en veu alta d’una antologia de textos.



* Què llegeixes? A les escoles: adaptació del fòrum virtual dedicat a la lectura www.quellegeixes.cat a les necessitats de les escoles i instituts.



* Programa de formació en foment de la lectura per a docents: Formació en el foment de la lectura dirigida a mestres i professorat per conscienciar els docents de la importància de l’hàbit lector en l’alumnat



* SOS! Lectura obligatòria: Sessions d’aprofundiment, fetes en biblioteques públiques, sobre les lectures obligatòries prescrites per superar les proves d’accés a la universitat.



* Nascuts per llegir: Programa que pretén introduir el gust per la lectura als nens i nenes d’entre 0 i 3 anys a partir del treball conjunt de pediatres, famílies i biblioteques.



* Picalletres: Concurs adreçat a l’alumnat de 1r, 2n, 3r i 4rt d’ESO de Catalunya Consisteix en una sèrie de proves entorn de la lectura i la llengua catalana (lletrejar paraules i respondre preguntes de comprensió lectora).



* Ficcions. L’aventura de crear històries: Concurs de creació literària en línia, adreçat als i les alumnes de tercer i quart d’ESO i de batxillerat de Catalunya, Balears i el País Valencià. Es tracta de crear, a partir d’un primer capítol ja escrit, una història que es divideix en quatre capítols més.



* Premi Sambori: Concurs de narrativa en català dirigit als centres educatius dels Països Catalans, amb l’objectiu de promoure l’ús del català en l’àmbit escolar i incentivar la imaginació i la creativitat de l’alumnat.



* Xim i Xesca.com: Servei web interactiu adreçat a nens i nenes d’entre 6 i 12 anys. Consisteix en un qüestionari que permet mesurar la comprensió lectora dels nens i les nenes.



* Portal Cataclic: Portal web infantil (http://cataclic.cultura.gencat.cat/), on la canalla més menuda pot trobar la informació necessària de les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, com ara com fer-se el carnet de lector, quines activitats organitzen les biblioteques, com trobar un document als seus catàlegs, etc. Amb Cataclic, els més menuts també poden començar a aprendre a catalogar la seva biblioteca particular mitjançant el programari “La meva biblioteca”.



* Bibliografies selectives: L’objectiu d’aquest programa és posar a disposició de les escoles i dels i les professionals unes eines bibliogràfiques que els orientin en el procés de constitució del fons d’una biblioteca escolar.



* L’oca de la lectura: És una activitat lúdica adreçada a nens i nenes d’entre 8 i 12 anys, que s’ofereix com a activitat complementària als centres escolars, especialment en les assignatures de llengua catalana i castellana. Implica la lectura prèvia d’una sèrie de textos en els quals es basa el joc. Consisteix en un joc de l’oca de grans mides que inclou personatges famosos de la literatura infantil, sobre els quals les nenes i els nens han de contestar preguntes. La durada del joc és de 45 minuts.





Balanç de les activitats per generar nous lectors

======================================



Aquests 12 programes s’afegeixen als que ja estaven en funcionament amb la posada en marxa del Pla de Foment de la Lectura l’abril del 2008 i als què cal afegir els programes específics dirigits als centres educatius.



Pel que fa al pla de foment, més de 13.000 joves s’han acollit al programa de subscripcions gratuïtes a joves de 18 anys a diaris i revistes, que enguany es tornarà a repetir.



Actualment el fòrum virtual dedicat a la lectura www.quellegeixes.cat, que es va crear l’any passat, té més de 6.000 usuaris i usuàries habituals.



En el marc del programa Tasta’m, s’han distribuït 175.000 opuscles setmanals amb capítols de novetats editorials en català als transports públics de Catalunya i les Illes Balears. Als mitjans de transport inicials, s’hi han afegit recentment les estacions de l’AVE i l’Avant de Renfe, i els vaixells de Baleària. Des del mes de novembre passat, el programa Tasta’m ja ha promocionat 24 títols i en promocionarà una quinzena més durant aquest any.



Pel que fa al Certamen de Lectura en Veu Alta, organitzat per la Fundació Enciclopèdia Catalana i amb el suport del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació, pràcticament es va duplicar la participació de les escoles, que va passar de 49 (curs 2006-2007) a 92 centres (curs 2007-2008)



Quant al programa de Municipis lectors, del qual ja en formava part el municipi del Bruc, se n’hi han afegit dos més (Almenar i Mollerussa) i s’està en contacte amb quatre municipis més perquè també puguin acollir-s’hi.



Amb relació a la formació de formadores en foment de la lectura, el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i la Universitat de Barcelona, amb la del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil i la Fundació Bromera, han dissenyat conjuntament el postgrau en Mediació Cultural pel Foment de la Lectura, que es començarà a impartir el proper mes d’octubre.



També s’han distribuït 900.000 exemplars de la Guia pràctica per a fer fills lectors, dels quals 810.000 s’han repartit a través dels diaris i la resta a les associacions de mares i pares (AMPA) a través del Departament d’Educació. Aquesta guia vol facilitar a pares i mares estratègies útils i pràctiques per fomentar l’hàbit lector en família.



D’altra banda, des de l’any 2006, 700 centres públics s’han acollit al programa PuntEdu per a la dinamització de les biblioteques escolars i 10.000 alumnes han participat en el programa El Gust per la Lectura.



Conjuntament amb el Pla de Foment de la Lectura, aquest any, s’ha introduït una prova de competència oral a la nova avaluació de sisè de primària que de forma pilot s’està fent aquest dies en una cinquantena de centres catalans. L’objectiu és avaluar la competència lectora de l’alumnat d’entre 11 i 12 anys per millorar els processos d’aprenentatge i de foment de la lectura. Aquest any, també, les proves PISA tornen a avaluar la comprensió lectora com a assumpte principal d’aquesta avaluació que coordina l’OCDE.





El foment de la lectura a les biblioteques

=================================



Les biblioteques públiques també duen a terme una tasca fonamental en el foment de la lectura entre la població en general. En aquest sentit, l’any 2008, les 333 biblioteques públiques i bibliobusos que hi havia a Catalunya van rebre un total de 21.823.319 visites, és a dir, un 11,24% més que el 2007, i van dur a terme més de 30.000 activitats de foment de la lectura.



Amb l’objectiu de garantir l’accés universal a la cultura, també s’està duent a terme una tasca de construcció i millora dels equipaments bibliotecaris. El 2008 es van inaugurar 20 biblioteques i enguany és previst que se n’inaugurin 30 més, xifra que significa que en aquests dos anys s’haurà inaugurat una biblioteca cada 15 dies.



Documents relacionats

==================



* Vídeo: Els consellers Tresserras i Maragall destaquen actuacions del Pla de Foment de la Lectura [FLV - 3,39 MB.]

http://www20.gencat.cat/docs/Sala%20de%20Premsa/Documents/Arxius/com_govern_admin.notaPremsa.55.Secuencia011242821967275.flv





* Pla de Foment de la Lectura 2008-2011: Nous programes en l’àmbit educatiu i infantil i programes en funcionament [PDF - 66,25 KB.]

http://www20.gencat.cat/docs/Sala%20de%20Premsa/Documents/Arxius/com_govern_admin.notaPremsa.56.dossier1242823116570.pdf





Més informació:

biblioteques@gencat.cat

http://biblioteques.gencat.cat



Subdirecció General de Biblioteques

Direcció General de Cooperació Cultural

Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació

Generalitat de Catalunya

C/Portaferrissa, 1-3

08002 Barcelona

Tf.: +34 93 316 27 80

Fax: +34 93 316 27 81